Over de voorstelling

In 2018 speelt Spaanse Peper de voorstelling Doornik, verdronken dorp.
Op 7-8-9-10 en 14-15-16-17 juni is de kolk bij Doornik het decor voor een prachtige beeldende theatervoorstelling met verstilde scenes, op en rondom het water, ondersteund door tekst en geluid, waarbij het publiek wordt betrokken. Het uitgangspunt voor de voorstelling is gebaseerd op een historische gebeurtenis in 1799;

 Het is bitterkoud in februari 1799. Door de strenge vorst drijven grote ijsschotsen met de stroom mee en komen vast te zitten tegen de dijk. Het ijs begint te kruien. Op 21 februari breekt de dijk. De ijsschotsen en het stromende hoge water maken een gat in de dijk van wel 196 meter lengte. Achter het gat in de dijk, aan de landzijde, ontstaat een diepe kolk. Veertien huizen verdwijnen in het water. Mensen raken alles kwijt, er heerste een sfeer van verval en toekomstloosheid.

Dorpen die verdrinken worden geschiedenis, de herinnering verdwijnt, het worden feiten op papier. Hoe dit landschap is veranderd en in beweging blijft is fascinerend om te zien. Hoe mensen elkaar en hun plek verliezen, zich weer terug vinden en herpakken, dat blijft ontroeren, heeft een enorme kracht en geeft hoop.

Om te beginnen bij het begin… Luister en laat u verrassen!

Dit jaar maakt Spaanse Peper deel uit van het Erfgoedfestival Gelderland dat als thema Grenzen van Gelderland heeft.